De meest misleidende reclames ooit – Deze bedrijven moeten zich schamen

Het is zo mogelijk dé grootste uitdaging voor elk bedrijf: nieuwe klanten werven. Door middel van allerlei soorten reclames proberen bedrijven nieuwe klanten aan zich te binden. Op zich niets mis mee, het kan voor consumenten zelfs wel handig zijn om een beeld te krijgen van het aanbod op bepaalde gebieden. Alleen in een wereld waar het draait om geld wordt de grens nogal eens opgezocht. Ook dat is vrij logisch, maar dan zijn er helaas ook altijd bedrijven die de grens ruim over gaan. Om je een beeld te geven van dit soort bedrijven en reclames hebben we de meest misleidende reclames ooit voor je op een rijtje gezet. Vooral binnen de voedselindustrie is het schering en inslag

Hero Fruit en Co 

Even een lekker gezond fruitdrankje scoren in je pauze, wie heeft het niet gedaan? Je weet hoe ongezond het is om teveel suiker binnen te krijgen dus je maakt graag een verantwoorde keuze. Vruchtensap zonder toegevoegde suikers lijkt dan een uitstekende keuze. Volgens producten Hero is hun vruchtensap uit de koeling uiterst gezond: het helpt de weerstand verhogen door toevoeging van vitaminen en vezels. Het wordt steeds mooier zou je zeggen! Tot consumentenorganisatie Foodwatch er kritisch naar keek. Het sap blijkt gemaakt van concentraat, op het etiket staan mango, passievrucht en ananas terwijl het drankje voor 48% uit druivensap bestaat. En heel fijn dat er geen suikers zijn toegevoegd, maar het drankje bevat ondanks dat evenveel suiker als cola.

Zonnatura Avondmelange

Zonnatura staat bekend om haar gezonde en verantwoorde karakter. Hartstikke mooi. Alleen hun Avondmelange Oplosthee blijkt toch minder gezond dan gedacht. De producten beschrijft het product als perfect om ‘even te genieten van een rustig moment na een inspannende dag’. Wel jammer dat het eigenlijk beter suikerwater kan worden genoemd. De ‘thee’ bestaat voor 90% uit suiker en voor 1,3% uit kruidenextract namelijk.

EA Sports

EA Sports, game-ontwikkelaar van onder andere de populaire FIFA spellen heeft de twijfelachtige eer om dit lijstje af te trappen. Livecasino.nl bracht op hun website de kwestie naar voren die ontstond naar aanleiding van een klacht van de Nijmeegse student Dirk Arents bij De Stichting Reclame Code (SRC). Een klacht die volgens deze autoriteit op gebied van reclame volkomen gegrond bleek. De klacht gaat over een aankoop die Arents deed in de online gameshop van PlayStation. Voor de optie FIFA Ultimate Team binnen de FIFA spellen zijn hier pakketten met spelers te koop.

Het idee is dat wanneer je een dergelijk pakket aanschaft, je nooit weet welke spelers je krijgt. Alleen ditmaal trok de advertentie de aandacht van Arents. Er werd namelijk reclame gemaakt voor een aantal zeer zeldzame voetballers. Dit onder het mom van een ‘speciaal verjaardagspakket’. Hierdoor was de student onder de indruk dat hij minstens één van deze voetballers in zijn pakket zou vinden. Na aanschaf bleek dat echter niet het geval te zijn. De Stichting Reclame Code vindt dat dit in strijd is met artikel 7 van de nationale reclamecode, die zegt dat reclame niet oneerlijk mag zijn.

Deze voorbeelden laten maar weer eens zien hoe belangrijk het is om kritisch te zijn op je aankopen!