Dit onderhoud wordt vaak vergeten in je huis

Een belangrijke onderhoudsklus vergeten: het overkomt ons allemaal wel eens. En dat kan allerlei problemen veroorzaken. Zoals een plotse lekkage of zelfs brand. Dit zijn drie noodzakelijke klussen die vaak vergeten worden, waaronder cv-onderhoud.

Cv-onderhoud

De cv-specialist vergeten te bellen. Of de periodieke controle vergeten te noteren in je agenda. Cv-ketel-onderhoud schiet er helaas maar al te vaak bij in. En daardoor kan het zijn dat je op een ochtend ineens onder een ijskoude douche staat. Of dat je cv-installatie gaat lekken en er daardoor schimmel op de muren verschijnt. Maar dat is niet alles. Want een slecht onderhouden, kapotte of defecte cv-ketel kan ook brand of zelfs koolmonoxidevergiftiging in huis veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om op tijd je cv-installatie te laten onderhouden. Ketels hebben meestal jaarlijks of elke twee jaar onderhoud nodig. Hoe vaak jouw ketel gecontroleerd moet worden hangt af van het type, het merk en hoe oud de installatie is. Over het algemeen geldt dat open ketels een jaarlijks controle nodig hebben, en gesloten ketels tweejaarlijks onderhoud. Cv-onderhoud is een vak apart. Laat je cv-installatie daarom altijd onderhouden door een erkende cv-specialist of een gespecialiseerde loodgieter.

Schoorsteen vegen

Als je een open haard of houtkachel hebt, dan schiet het onderhoud er soms bij in. Toch is het belangrijk dat je jaarlijks de schoorsteen laat vegen. Als je stookt, ontstaat er namelijk een laagje creosoot dat aan de wand van je schoorsteen blijft kleven. Deze aanslag is erg hardnekkig en vat bovendien makkelijk vlam. Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurt als je veel stookt maar een jaartje onderhoud overslaat. De Nederlandse brandweer rukt dan ook meer dan 2.000 keer per jaar uit om een schoorsteenbrand te blussen.

Schakel dus op tijd een schoorsteenveger in. Deze specialist zal de schoorsteen reinigen en controleren op mogelijke verstoppingen die kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging, zoals een vogelnestje of specie. Let erop dat het schoorsteenvegersbedrijf aangesloten is bij de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond).

Dakgoot schoonmaken

Het dak op met een ladder en emmer: bijna niemand heeft daar zin in. Soms blijven we het schoonmaken van de dakgoot daarom eindeloos uitstellen. Met als risico dat de dakgoot verstopt raakt en zorgt voor allerlei vochtproblemen in en om huis. Zoals schimmel, houtrot, lekkage en andere waterschade.

Door de dakgoot op tijd te reinigen kun je zulke nare nattigheid voorkomen. Noteer daarom ook deze klus op je onderhoudskalender. Neem je dakgoot jaarlijks onder handen, bij voorkeur aan het einde van elke herfst. Bijvoorbeeld in november of december. De meeste bladeren zijn dan van de bomen gevallen. Als je niet zelf het dak op wil of kan, dan kun je het onderhoud overigens prima overlaten aan een dakgootspecialist of een gespecialiseerde loodgieter.