Snel geld verdienen? Dat kan, maar niet zonder risico

Hoe heerlijk zou het zijn: zonder er al te veel moeite voor te doen binnen hele korte tijd een flinke bak geld verdienen. Is die hoop realistisch? Zijn de verhalen over Bitcoin miljonairs een goede reden om hier ook mee aan de slag te gaan? Of geldt, net als voor iedere manier waarmee je snel veel geld kunt verdienen, dat je ook met flinke risico’s rekening moet houden?

Zonder risico is het nooit

Wil je meer verdienen dan je met je werk doet? Dan zijn er maar weinig manieren om dit te doen zonder daarbij het risico te lopen geld te verliezen. Extra gaan werken, dat is een optie, eentje die je niets kost bovendien. Vrijwel al het andere dat je kunt doen zorgt ervoor dat je ook slechter kunt eindigen.

Veel van de manieren die je geld op kunnen leveren, vereisen namelijk een inleg of een investering. Dat zie je bijvoorbeeld al terug met loterijen. Ja, je kunt er flink wat geld mee verdienen, miljonair van worden. Maar alleen als je eerst een lot koopt, een inleg doet. En dat kost geldt. Garantie dat je dit geld terug gaat verdienen heb je niet, dat je winst zal maken al helemaal niet. Maar het kan wel! En dat is voor veel mensen genoeg reden om het risico te nemen.

Dit principe geldt ook bij beleggen en zelfs bij het verkopen van goederen. Ook in dat laatste geval zal je eerst ergens geld in moeten steken, het aankopen van goederen, in de hoop er vervolgens meer geld voor terug te krijgen. De garantie dat dat gaat lukken heb je echter niet, dus ook op deze manier loop je een risico.

Wat vind jij aanvaardbaar?

Nu spaarrekeningen nauwelijks meer rente opleveren, zijn veel mensen op zoek naar manieren om toch geld te verdienen aan hun spaargeld. Geld investeren of handelen in cryptomunten zoals de Bitcoin en de Stellar worden hierbij regelmatig genoemd. En dit kan inderdaad een manier zijn om winst te maken. Net als alle andere zaken waar je eerst geld in moet steken, geldt hier echter ook dat een verlies ook tot de mogelijkheden behoort. Denk dus voor je aan de slag gaat goed na over hoeveel risico je bereid bent te lopen. Steek er geen geld in dat je eigenlijk volgende week nodig hebt om je rekeningen te betalen, maar houd het bij (een deel van) je spaargeld dat je niet direct nodig hebt. Op deze manier kun je het risico op verlies niet verkleinen, maar kun je wel de eventuele problemen die dit kan veroorzaken beperken.