Soort van Hyves met Hyven

Het internet bestond gisteren 25 jaar. Dat zorgde hier en daar voor wat nostalgische gevoelens. Want weet je nog dat je net internet had? We waren massaal aan het kletsen op MSN. Maar vergeet vooral ook niet dat we met z’n allen flink aan het krabbelen waren op Hyves. Soms wordt dit platform flink gemist. Terug naar de tijd toen social media nog maar aan het begin van het tijdperk stond.

Daar is nu verandering in gekomen. Want Hyves is terug, onder de naam Hyven.nl. Alhoewel, het is niet helemaal ‘terug’. Want TMG (Telegraaf Media Groep), de makers van Hyves toentertijd, zijn niet de eigenaren van deze Hyves-versie. Het was nog geen andere nep-Hyves gelukt om echt door te breken. Dat lijkt bij Hyven.nl anders te zijn: binnen een dag had het al meer dan 15.000 gebruikers.

Datalek

Dat zorgde ook voor een flinke tegenslag: de website heeft namelijk een groot beveiligingslek. Er werd een zogenoemd xss-lek gevonden, waarbij de inhoud van de pagina verandert kon worden. Maar op die manier kunnen er ook cookies en wachtwoorden gestolen worden. Het is dus niet echt veilig voor je gegevens.

Of er ook echt gegevens gestolen zijn, is niet bekend. Wel ging een hacker direct aan de slag: hij plaatste op elk Hyven-profiel een link naar de pornovideo van Rapper Sjors. Hyven.nl werd even offline gehaald, maar is inmiddels alweer te bezoeken.

Geen nieuwe doorstart voor Hyves

Een woordvoerder van Telegraaf Media Groep laat weten dat zij in ieder geval geen nieuwe Hyves zullen oprichten. Hij zegt dat het een stuk lastiger is om een herstart te maken. Omdat het platform oud is, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met privacy-problemen. Daarnaast denkt TMG dat de vraag om het platform niet heel serieus is.

Wel laten ze weten dat het bedrijf openstaat voor nieuwe initiatieven. Zo zijn de oprichters van Hyven.nl welkom om hun businessplan te bespreken. Daarnaast zal TMG hen wel vragen om hun naam niet meer te gebruiken.