Wat is het verdienmodel van vergelijkingssites?

Het is natuurlijk altijd handig om op internet even snel iets te kunnen vergelijken of om uitgebreid te kijken en vergelijken. Een handige dienst voor de consument, maar wat verdienen deze sites er eigenlijk zelf aan?

Wat is een vergelijkingssite?

Een vergelijkingssite laat per product of gebied zien welke aanbieder het goedkoopst is en wat de andere mogelijkheden zijn. Kan je nog een rustig je zorgverzekering of autoverzekering vergelijken in een oogopslag. Er zijn heel veel vergelijkingssites op internet te vinden. Op elk gebied is er wel een vergelijkingssite te vinden. Sommige sites hebben er een heel bedrijf van gemaakt met grote naamsbekendheid zoals Independer.

Onafhankelijkheid

Vergelijkingssites zijn over het algemeen een dienst aan de consument. Toch zijn er in de afgelopen jaren wel wat discussies geweest over de onafhankelijkheid van sommige sites. Het televisieprogramma Radar heeft er aandacht aan besteed. En ook de Consumentenbond en de Autoriteit Financiële Markten hadden wel eens kritiek op deze sites. Sindsdien is de communicatie over het verdienmodel van de vergelijkingssites transparanter.

Verdienmodel

Hoe verdienen vergelijkingssites dan hun geld? Het zit zo. Wanneer vergelijkingssites gebruik maken van affiliate marketing, betaalt de aanbieder van het product of dienst een percentage aan de vergelijkingssite wanneer een consument via hun website een product of dienst aanschaft.

Door het werken met affiliate marketing zijn sommige consumenten huiverig om deze diensten te gebruiken. De aanbieder die het meest betaald zou dan als beste naar voren geschoven worden, terwijl dat dan niet altijd het geval is. Meestal is het zo dat vergelijkingssites aangeven een vast bedrag te ontvangen ongeacht wie wat biedt. Deze sites komen als best uit de tests.

Dan zijn er nog twee mogelijkheden waarmee vergelijkingssites hun geld zouden kunnen verdienen. Het is namelijk ook nog mogelijk om als vergelijkingssite zelf producten aan te bieden als directe verkoper. De site verdient dan per verkocht artikel direct via het eigen platform. De meest onafhankelijke sites zijn degenen die bestaan van advertenties. Het bedrijf biedt advertentieruimte aan die adverteerders op kunnen vullen.

Wat voor site moet je gebruiken?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat voor site kan je vertrouwen en welke moet je nu gebruiken? Omdat er veel verschillende sites zijn voor specifieke diensten en producten is het altijd goed om de meest bekende te gebruiken . Om er zeker van te zijn dat deze je daadwerkelijk een goede prijs laat zien, kan je het beste nog een tweede of derde site gebruiken om het aanbod te controleren.

Waar moet je nog meer op letten?

Let bij het vergelijken niet alleen op de productprijs. Vergelijk ook op productvoorwaarden. Soms zegt de laagste prijs niet alles. Wat ook nog handig is om te doen, is te kijken naar de recensies. Staan er een aantal hele positieve recensies bij het product en geen enkele kritische? Dan is het waarschijnlijk door de eigenaar zelf erbij gezet. Tientallen goede en kritische recensies is betrouwbaarder.