5 fouten die je moet vermijden bij het afsluiten van een lening

Zonder het te weten, betalen heel wat mensen te veel voor hun krediet. Wij waarschuwen je daarom voor deze 5 veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het afsluiten van een lening.

1. Niet vergelijken

De ene lening is de andere niet. Op de markt van kredietgevers bestaan er immers verschillende aanbiedingen die anders zijn in voorwaarden en rentevoeten. Deze niet vergelijken, kan je dan ook duur komen te staan. Zo kan je bij de ene bank misschien een rentevoet van 7,89% krijgen, terwijl de andere bank je een betere rentevoet van 4,50% kan voorstellen. Op vergelijkingsplatformen kan je de verschillende voorstellen vergelijken en nadien de lening aanvragen die het beste bij jouw behoeften past.

2. Bij jouw eigen bank blijven

De kans is groot dat je al jouw hele leven bij dezelfde bank zit met jouw zicht- of spaarrekening. Wanneer je dan een lening nodig hebt voor bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe auto of het financieren van je woning, is de stap snel gemaakt om deze ook aan te vragen bij jouw eigen bank.

Nochtans kan je heel wat geld besparen door naar een andere bank te stappen voor je lening. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste krediet kan zomaar meer dan duizend euro bedragen. En wie zegt dat jouw bank de goedkoopste is? Door te vergelijken en misschien de sprong naar een andere financiële instelling te maken, kan je besparen op de kosten.

3. De verkeerde lening afsluiten

Nu je tegenwoordig ook perfect online jouw lening kan afsluiten, verdwijnt de financiële adviseur steeds meer op de achtergrond. Een fout is soms snel gemaakt, waardoor je in enkele klikken onbewust een verkeerde lening kan afsluiten, wat je een hoop geld kan kosten. Soms is het rentetarief van de lening immers afhankelijk van het project dat je wilt financieren.

Neem bijvoorbeeld een lening voor een auto. De rentevoet kan verschillen naargelang je een nieuwe auto koopt, een tweedehands of een ecologische variant. Maar bij de ene bank wordt nieuw als drie jaar gezien terwijl dat bij de andere bank al twee jaar is. Het vergelijken van autoleningen is daardoor niet altijd gemakkelijk. Lees dus altijd goed de voorwaarden voor je een krediet afsluit!

4. Je niet flexibel opstellen

Als je een project voor ogen hebt, weet je waarschijnlijk ook perfect hoeveel geld je daarvoor wilt lenen. Waarschijnlijk wil je de terugbetaling van dat leenbedrag ook goed spreiden in de tijd, zodat je maandelijks genoeg budget over houdt voor jouw andere uitgaven. Nochtans kan een beetje flexibiliteit je helpen om te besparen op je lening. De rente die je betaalt op de lening hangt immers sterk samen met het leenbedrag en de looptijd.

De looptijd met enkele maanden verkorten bijvoorbeeld, kan je vaak een hoop geld schelen. Ook door een beetje meer of minder te lenen, kan je de rente een duik zien nemen. Ook hier kunnen vergelijkingssites je helpen om met de parameters te spelen en zo te kijken wat de voordeligste formule is.

5. Geen ruimte hebben in jouw budget

De vraag is of je echt wel een lening nodig hebt? Wie leent, moet het geld natuurlijk ook terugbetalen en het vooral kunnen terugbetalen. Je moet dus op voorhand goed berekenen of jouw project en lening wel in jouw budget passen. Gelukkig doet de bank dat voor jou door je terugbetalingscapaciteit te berekenen. Ze verminderen je maandelijkse inkomsten daarvoor met al je maandelijkse uitgaven, inclusief het bedrag dat je moet aflossen voor de lening. Uiteraard moet je dan nog ruimte hebben om te voorzien in je dagelijkse behoeften.

Als je er niet in slaagt om het maandelijkse nodige bedrag terug te betalen, dan kan je de looptijd verlengen om zo het maandelijkse bedrag te doen dalen. Is dat nog altijd geen optie? Dan zal je jouw project waarvoor je een krediet nodig hebt, jammer genoeg nog even moeten uitstellen.