5G heeft geen gezondheidsgevolgen: welke onderzoeken ondersteunen dit?

Je kunt het niet gemist hebben: er is de afgelopen tijd heel veel te doen geweest om 5G, het nieuwe datanetwerk. Er zijn namelijk een heleboel mensen die conspiracy theories aanhangen en denken dat 5G veel gevaren voor de gezondheid met zich meebrengt. Zo zou 5G hebben bijgedragen aan de komst van het coronavirus. Als gevolg hiervan zij ner mensen geweest die 5G zendmasten in de fik hebben gestoken. Volgens providers is er rondom 5G geen enkele aanleiding om je zorgen te maken. Maar: is dit wel echt zo? En welke onderzoeken ondersteunen dit?

5G uitgelegd

Als je bij een internet provider zit die binnenkort 5G diensten aan gaat bieden, dan is de kans groot dat je hier met een paar jaar al gebruik van gaat maken. Om te kijken welke provider wel, en welke niet gebruik zal maken van het 5G netwerk, kun je het beste online internet vergelijken. Om het 5G-netwerk in Nederland te kunnen laten werken is er een frequentieband van 3,5 gigahertz vereist, en dat is momenteel niet haalbaar om te kunnen faciliteren.

woman talking through mobile phone while sitting on swivel armchair

Verschil 4G en 5G

5G kenmerkt zich doordat er gebruik gemaakt wordt van een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging wanneer het vergeleken wordt mer 4G. In theorie is het 5G-netwerk in staat om 800 gigabits per seconde te kunnen leren, hoewel in de praktijk blijkt dat.1 gigabit per seconde gangbaarder is.

Straling

Er valt niet te ontkennen dat 5G straling uitzendt, en hoe schadelijk die straling is, is simpelweg nog niet bekend. Althans, de lange termijngevolgen zijn nog niet bekend. Er zijn, volgens het Ministerie van Volksgezondheid, ‘mogelijke’ schadelijke gevolgen, maar het is niet zeker hoe die er precies uitzien (AD).

6G

Als je al onder de indruk was van 5G, dan zul je zeker verbaasd zijn over 6G. Deze technologie moet nog véél sneller worden. Hoewel de verwachting is dat 6G pas over 10 jaar de markt zal betreden, wordt er in de TU in Eindhoven al druk gewerkt aan 6G. Deze universiteit heeft een grote Europese subsidie gekregen om te werken aan de ontwikkeling van 6G.