De verschillende type bedrijven in de uitvaartindustrie

Wanneer iemand komt te overlijden moet er van alles geregeld worden terwijl je in een periode van emoties en rouw komt te zitten. Gelukkig zijn er verschillende uitvaartinstanties die je kunnen helpen bij de praktische zaken van de uitvaart.

Uitvaartbranche is gegroeid

De afgelopen tien jaar is de uitvaartbranche gegroeid volgens het CBS. Dit als gevolg van de vergrijzing. Daardoor komen steeds meer mensen te overlijden en heeft de uitvaartbranche het drukker. Er komen steeds meer bedrijven bij in deze branche die hun diensten aanbieden. Het aantal bedrijven is van 1,11 duizend naar 1,99 duizend gegroeid. Een heleboel verschillende bedrijven en mogelijkheden. Dus welke moet je hebben?

Het kiezen van een uitvaartverzekeraar

Als het goed is, kies je maar eens in je leven een uitvaartverzekeraar. Overstappen is mogelijk, maar niet heel erg gebruikelijk. Het is dus helemaal niet erg om er goed voor te gaan zitten en erover na te denken wat je wil met je uitvaart en welke verzekeraar daarbij past. Om al deze bedrijven te kunnen vergelijken kan je uitvaartverzekeringenexpert raadplegen. Daar zie je alle uitvaartverzekeraars met de voor- en nadelen op een rij.

Kwaliteitsmerk

Sinds december 2006 heeft de branche een Keurmerk Uitvaartzorg ten behoeve van kwaliteitsborging. Uitvaartondernemingen met dit keurmerk bieden een hoge kwaliteit voor uitvaartzorg. Dat komt omdat ze aan zes kwaliteitseisen moeten voldoen. Deze zekerheden zijn bijvoorbeeld: heldere afspraken over de uitvaart, een transparante kostenbegroting, goede organisatie van de uitvaart, bekwaam personeel, doelmatige klachtenafhandeling en een jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek.

Kleine bedrijven

Ook zijn er steeds meer kleine bedrijven actief in de uitvaartindustrie. Bij 8% van de bedrijven in deze branche zijn vijf of meer mensen in loondienst. In totaal zijn er zo’n 10.000 mensen werkzaam in deze branche. De mortuaria en crematoria bedragen zo’n 10% van de totale industrie. De overige 90% bestaat dus uit de uitvaartverzorging.

Speciale wensen

De consument wil steeds vaker iets wat uniek is of een extra wens toevoegen aan de standaard uitvaart. De sobere uitvaart met een spreker met drie liedjes en twee kopjes koffie bij het condoleren, is nog maar zelden te zien. Omdat er zo veel vraag is naar verschillende persoonlijke wensen, komen er ook steeds meer uitvaartbedrijven die op deze speciale wensen inhaken. Zo is er voor iedereen een begrafenis of crematie op maat te maken. Belangrijk is dat je die zelf kunt samenstellen en zo kunt inrichten naar uw wensen en op die manier een passend afscheid kunt houden.