De beste brandnamen en domeinnamen van Nederlandse bedrijven

wat is beste nederlandse bedrijfsnaam of domeinnaam?

Een pakkende merknaam is erg belangrijk. Dat wordt steeds moeilijker, want er zijn steeds meer namen al bezet door andere bedrijven. Daarnaast moeten bedrijven tegenwoordig ook nog kijken naar de nog beschikbare domeinnamen. Een hele uitdaging dus wanneer je net begint met een nieuw bedrijf of merk. De simpelere, voor de hand liggende namen zijn vrijwel allemaal al in gebruik. Je wordt dus gedwongen creatief te zijn. Sommige bedrijven hebben het begrepen en komen tot prachtige namen, maar het gaat ook regelmatig fout. Een naam die te ver gezocht is en die mensen niet begrijpen of een naam die niemand kan onthouden komt regelmatig aan de orde. We hebben een aantal goede voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

 

Trendgevoelig

Om te beginnen zijn bedrijfsnamen en merknamen nogal trendgevoelig. Helemaal in het begin was het behoorlijk straight forward: begon je een bedrijf, dan vernoemde je die gewoon naar jezelf. Dit veranderde doordat het bedrijfsleven steeds internationaler werd door fusies en globalisering. Hier werden bedrijfs- en merknamen op aangepast. Dit soort invloeden en trends zie je meteen terug in namen van bedrijven. Denk aan de opkomst van het internet, wanneer elk bedrijf ineens een ‘e’ in zijn naam ging zetten. Als in eAnything. Maar er werd ook gespeeld met cijfers in die periode zoals in Tekst4you.

 

Wat is een goede bedrijfsnaam?

Zo is er altijd wel weer een trend die bij een bepaalde periode hoort en die je terug ziet in bedrijfs- en merknamen. Ondertussen is het belang van een goede bedrijfsnaam nog steeds onverminderd groot. Er worden tegenwoordig zelfs wedstrijden georganiseerd waarbij gestemd wordt op de beste bedrijfsnamen van dat jaar. Straks vertellen we je wat de beste bedrijfsnamen waren van 2017, maar hoe bedenk je een goede bedrijfsnaam?

Het liefst zegt je bedrijfsnaam iets over je merk, op een creatieve en suggestieve manier. De naam moet een betekenis hebben, mensen moeten zich een beeld kunnen vormen en wanneer de naam aanspreekt op de emotie van mensen is het helemaal perfect. Wat je absoluut niet moet doen bij het verzinnen van een naam: een naam kiezen die moeilijk te spellen is, niet gebaseerd zijn op een bestaande naam (gejat dus) en gebruik tegenwoordig nooit meer je eigen naam.

 

Voorbeelden

Oké tijd voor wat voorbeelden. De beste bedrijfs- of merknamen van Nederland van 2017 zijn met recht goede voorbeelden. Tijdens deze verkiezing is een top 5 gemaakt van de crème de la crème. Check dit lijstje:

 

  1. Mineraalwaterfles Eau Eau Den Haag
  2. Biefstukrestaurant So de Jus
  3. Zeilmakerij Bootkapje
  4. Massagesalon Hou je Thai
  5. IJscowagen Pablo’s IJscobar

 

Dit zijn de winnaars van 2017. Misschien vind je deze namen wel érg lollig. Dat is natuurlijk ook wel het geval. Maar bedenk wel dat je deze namen voorlopig niet meer zal vergeten, en deze namen super origineel zijn. Hierdoor zullen de bedrijven makkelijk gevonden worden en alleen door hun naam al opvallen tussen al het andere aanbod.

Een goede naam is dus een hoop waard. Maar eentje bedenken vraagt wel wat moeite!