De voordelen van gordijnen als raamdecoratie

Ze zijn er in alle soorten en mate, maar waarom kopen we eigenlijk gordijnen en welke soorten zijn er allemaal? Er zijn verschillende redenen om nieuwe gordijnen aan te schaffen. De belangrijkste reden is dat men graag een aangekleed huis wenst. Geen enkele raamdecoratie geeft zo veel sfeer en warmte aan uw woning zoals gordijnen dat doen. Kies een kleur of motief dat goed bij uw interieur past. Door een weloverwogen keuze kunnen gordijnen mooi opgaan in uw huis. Maar er zijn meer redenen om ze aan te schaffen. Zo zorgen ze voor een goede akoestiek. Zeker als muziek- of filmliefhebber is een goede akoestiek essentieel in de woning. Als stelregel geldt meestal dat des te dikker de stof des te betere akoestische werking ze hebben. Maar er zijn zelfs speciale akoestische stoffen die door de weving een perfect effect hebben. Ook kan een reden zijn dat u veel last heeft van tocht of kou bij de ramen. Misschien heeft u nog enkel glas in de ramen. Kies dan voor een gordijn met voering zodat de tocht niet door de stof komt en u de koude wat kunt isoleren. Nog een reden tot aankoop kan zijn dat u geen inkijk wilt hebben, koop dan wel een wat dikkere stof zodat u zeker bent dat er geen inkijk is.

  • Ter aankleding
  • Voor een akoestische werking
  • Kou en tocht isoleren
  • Privacy

Welke soorten gordijnen zijn er?

Het aanbod in stoffen is zeer ruim. U kunt kiezen voor een fijne transparante stof, deze geven overdag een mooie lichtinval en kunt u gewoon naar buiten kijken. Voor iets meer privacy kunt u een inbetween stof kiezen. Deze is wat dikker en zorgt dus voor minder doorkijk. Wilt u helemaal geen inkijk hebben dan kiest u voor een dichte stof. Tegenwoordig is er ook een mooi aanbod aan dim-out gordijnen, deze stoffen hebben vanuit de weverij al een verduisterend laagje aan de achterzijde. Zeer geschikt voor de akoestiek en 100% gene inkijk. Voor de echte donkere slaper is dit vaak niet dik genoeg qua verduistering. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een gordijnstof te voorzien van een verduisterende voering. Deze voeringen zelf zijn echt lichtdicht en zorgen dat de slaapkamer goed donker is. Door de extra voering wordt het gordijn wel weer wat duurder.

Verschillende plooien.

Het meest gebruikt als afwerking zijn de gordijnen met dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Zeker jaren terug kocht bijna iedereen een dubbele plooi. Kijk maar eens bij oudere mensen in hun huis. zij wisten ook niet beter dan dat ze een dubbele plooi moesten kopen. Tegenwoordig ligt dat wel anders. Een iets goedkopere variant is de enkele plooi. Voordeel is dat er wat minderstof wordt gebruikt en de plooi iets moderner oogt. Dus goed voor de portemonnee en voor de strakkere interieurs. De wave plooi is tegenwoordig zeer in trek. Hierbij wordt er band in de gordijnen gemaakt en in de rail komen glijders die meteen koordje aan elkaar zitten. Door aan het gordijn te trekken worden alle glijders op dezelfde afstand meegetrokken. Zo ontstaan er mooie gelijkmatige golven in de stof, ideaal voor de moderne huizen. Voor een landelijke look kunt u kiezen voor gordijnen met ringen, er worden hier ringen in de stof geslagen. Vervolgens gaat er een roede door deze ringen zodat het opgehangen kan worden. Uiteraard zijn de roedes en ringen in vele kleuren leverbaar.

  • Enkele plooi
  • Dubbele plooi
  • Wave plooi
  • Ingesagen ringen

Zoals u kunt lezen is er veel mogelijk wat betreft gordijnen. Maak dus voor u zelf een keuze welk doel ze hebben en wat passend zal zijn in uw woning.