Is een haartransplantatie altijd de oplossing?

Kaalheid is tegenwoordig een keuze, zou je zeggen. Wie kaal wordt kan er tenslotte altijd voor kiezen om een haartransplantatie te ondergaan. Maar is dat wel echt zo? Is een haartransplantatie altijd een oplossing, of zijn er ook vormen van kaalheid die niet kunnen worden bestreden?

Eerst op zoek naar de oorzaak

Om vast te stellen of iemand gebaat is bij een haartransplantatie, is het belangrijk om eerst op zoek te gaan naar de oorzaak van de kaalheid. In gedachten houdend dat ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen ooit last krijgt van kaalheid, moge duidelijk zijn dat niet bij iedereen dezelfde oorzaak van toepassing is.

Het overgrote deel van de kaalheid komt voor bij mannen. En het goede nieuws is dat bij de meerderheid hiervan een haartransplantatie zeker een goede oplossing is. De meeste mannelijke kaalheid is namelijk erfelijk bepaald en door te transplanteren goed te behandelen. De kaalheid bij mannen zoals we die allemaal kennen, met de kenmerkende kale plek op de kruin of de steeds maar groter wordende inhammen, is typisch iets dat van generatie op generatie wordt overgedragen. De oorzaak is het hormoon androgeen, de officiële naam voor deze vorm van kaalheid is dan ook Alopecia Androgenetica. De uitgevallen haren komen bij mensen die hier last van hebben, voornamelijk mannen maar zeker ook vrouwen, niet vanzelf terug en de oorzaak valt ook niet te behandelen. Wordt de kaalheid veroorzaakt door Alopecia Androgenetica dan is een haartransplantatie dan ook een prima, en over het algemeen ook de enige mogelijke behandeling. Omdat de kaalheid zeker bij mannen vaak zeer plaatselijk is, zijn er genoeg plekken (over het algemeen wordt het achterhoofd gebruikt) om haarzakjes vandaan te halen, zodat deze kunnen worden getransplanteerd naar de kale delen van het hoofd. Eenmaal op hun plek zal er uit de haarzakjes nieuwe haargroei plaats gaan vinden.

Soms is er iets anders aan de hand

Blijkt de oorzaak niet deze veelvoorkomende vorm van kaalheid te zijn, dan is een transplantatie niet altijd mogelijk. Sterker nog, vaak is deze ook helemaal niet nodig. Het kan namelijk zomaar zijn dat, zeker bij vrouwen, een storing in de hormonen zorgt voor (tijdelijke) kaalheid. Iedereen die wel eens zwanger is geweest zal hebben ervaren hoeveel effect hormonen op je haar kunnen hebben: tijdens de zwangerschap wordt je haar steeds dikker, terwijl het erna juist eindeloos lijkt uit te vallen. Zijn hormonale problemen de oorzaak, is het over het algemeen genoeg om deze aan te pakken. Ook ziekte, medicijngebruik of narcose kunnen tot haaruitval leiden, en ook in deze gevallen herstelt het haar zich vaak weer vanzelf zodra het lichaam weer in balans is. Ook in deze gevallen is een haartransplantatie dus niet nodig.