Deze merken vermarkten zich het best tijdens de Kerstdagen

Niet alleen de huizen staan in december volledig in het teken van kerst, ook de reclameblokken op tv. Elk jaar halen bedrijven weer alles uit de kast om een kerstboodschap te maken die opvalt. Waarbij mensen een goed gevoel krijgen. Of waarmee juist indruk wordt gemaakt. Er zijn er wat ons betreft een aantal die er met kop en schouders bovenuit springen. In dit artikel zetten we ze op een rij!

Postcodeloterij

“Hij komt er weer aan, de postcodekanjer van 53,9 miljoen.” Martijn Krabbé kondigde de grote prijs vorig jaar aan vanuit een rijkelijk versierde keuken. In een volgend shot rijdt een Amerikaanse truck met het bedrag in de vorm van kerstverlichting de straat binnen. Alle bekende gezichten van de Postcodeloterij komen vervolgens aan bod. Caroline Tensen, Nicolette van Dam, Gaston Starreveld, Quincy Trustfull en natuurlijk Winston Gerschtanowitz. Om uiteindelijk samen met een heel dorp de welbekende leus uit te schreeuwen. “want winnen doe je bij? De postcodeloterij!” Door de aankleding, het gevoel van samenzijn en de winterse omstandigheden krijg je er helemaal het kerstgevoel van. Absoluut een merk die zichzelf weet te vermarkten tijdens kerstdagen.

Staatsloterij

De Staatsloterij kwam afgelopen jaar met een iets minder voor de hand liggende reclame. In het spotje over de Oudejaarstrekking zien we hoe het baasje van de fragiele hond Frekkel een Oudejaarslot koopt. De hoofdprijs is dertig miljoen euro. Als het baasje de hoofdprijs wint, wil hij alleen nog maar mooie dingen in zijn leven. Zegt hij als ze eenmaal thuis zijn. Maar Frekkel betwijfelt of hij wel mooi genoeg is. Uit onzekerheid loopt hij weg. De mensen die hem vinden brengen hem verregend en zielig terug. Als dank krijgen ze het Oudejaarslot van zijn baasje. Want uiteindelijk is geld toch écht niet het belangrijkste.

Plus

Ook Plus kwam in 2018 verrassend uit de hoek. Ze creëren niet het feelgood kerstgevoel dat je vaak ziet. Nee, ze beginnen juist met een ijskoud beeld van een gezin dat bij een grafsteen een dierbare herdenkt. Waarschijnlijk de opa van de kleinkinderen. Eenmaal aangekomen bij oma thuis proberen ze de stemming om te draaien en er een warme avond van te maken. Door samen te koken, de lichtjes aan te steken en lekker te eten met de familie. In het laatste shot zit opa opeens toch aan tafel en krijgt hij een dikke knuffel. Geniet van elkaar zolang het kan, lijkt de boodschap te zijn. En maak tijd voor je familie met Kerstmis.

Coca Cola

De commercials der commercials met kerst is natuurlijk die van Coca Cola. Zonder twijfel. De muziek, de kerstbelletjes, het dikke pak sneeuw, de cola-trein en de iconische truck die de stad binnenrijdt en alle kerstverlichting aan de huizen doet oplichten. Terwijl de Kerstman van achter zijn open haard tevreden toekijkt. Met Coca Cola maak je de kerstdagen speciaal. Dat is de boodschap. Al jaren aan een stuk. Een goed format moet je niet veranderen. En dat lijkt het merk te begrijpen. De enige toevoeging die de afgelopen jaren is gemaakt is de vraag om de flessen te recyclen. IJzersterk, vinden wij.

Jumbo

Jumbo maakte haar vaste personages uit de supermarktreclame vorige kerst aan het zingen. Met natuurlijk de onmisbare Frank Lammers, die boodschappen doet in de Jumbo. Jeroen van der Boom achter de piano op een besneeuwde straat. Moeder en kinderen gezellig aan het koken in de keuken. Opa die met zijn scootmobiel door de sneeuw sjeest. En als grote verrassing Formule1-held Max Verstappen. Die al zingend aangeeft nog een fles lekkere wijn te hebben gevonden. “Jumbo wenst alle families van Nederland een geweldige kerst.” Dat is de uitsmijter van het spotje. Met als achterliggende gedachte dat je alle benodigdheden daarvoor natuurlijk vindt in de winkel.

RTL

Nog zo’n merk dat het gevoel van kerst altijd in haar spotjes weet over te brengen, is televisiezender RTL. Onder het motto ‘Kerst vier je met RTL’, passeren alle bekende presentatoren en acteurs de revue. Samen vieren ze kerst. Ze zetten de kerstboom op, hangen de kerstverlichting erin, zingen kerstliedjes en zijn vooral gezellig samen. En het liefste willen ze ook samen zijn met jou. De kijker. Want zeg nou zelf, een zender zonder kijkers is natuurlijk niks, hè?