Hoe voorkomen dat je een te dure lening afsluit?

Wie tegenwoordig een lening wilt afsluiten kan dat online in slechts enkele klikken. Veel mensen betalen daardoor echter te veel voor hun krediet omdat ze te snel of zonder al te veel onderzoek een aanvraag doen. Met deze tips van het financiële vergelijkingsplatform TopCompare kan je voorkomen dat je een te dure lening afsluit. 

Kies een lening op basis van het doel

Enkele jaren geleden gingen we nog steevast langs bij onze bankadviseur voor we een krediet afsloten. Tegenwoordig vragen veel consumenten online zelf hun leningen aan. Hoewel het proces vaak heel snel en eenvoudig is, is het kiezen van de juiste lening dat niet altijd. Er bestaan zoveel soorten leningen – een hypothecaire lening, een persoonlijke lening, een renovatielening, een huwelijkslening, een studielening en noem maar op – dat het steeds moeilijker wordt om de juiste lening voor jouw doel te kiezen. Dat is nochtans heel belangrijk omdat je door een verkeerd krediet wel honderden euro’s te veel kan betalen. 

De eerste moeilijkheid ligt vaak bij de voorwaarden van de kredietgever. Als je bijvoorbeeld een autolening wilt afsluiten voor de financiering van je wagen, dan moet je weten dat het rentetarief onder andere afhankelijk is van het type wagen. Zo is een lening voor een nieuwe wagen goedkoper dan eentje voor een tweedehandswagen. Het probleem is dat elke bank ‘tweedehands’ anders definieert. De ene bank gaat bijvoorbeeld het rentetarief verhogen vanaf een auto twee jaar oud is, terwijl de andere dat gaat doen vanaf drie jaar. Ook voor elektrische auto’s geven sommige banken een beter tarief. Als je een autolening aanvraagt, moet je dus niet alleen naar de rentes maar ook naar de voorwaarden kijken. Zo vermijd je dat je een te dure lening afsluit. 

De tweede moeilijkheid ligt in de benamingen van de verschillende kredieten. Zo wordt een persoonlijke lening gedefinieerd als een lening voor alle doelen. In theorie kan je er dus zowel een huwelijk als een renovatie of nieuwe meubels mee financieren. Toch is het beter om te kijken of er voor jouw project geen specifieke lening bestaat. Als je bijvoorbeeld renovatiewerken gaat uitvoeren, kan je beter voor een renovatielening kiezen omdat de rentevoeten lager liggen dan bij een een persoonlijke lening. Maar ook dan blijft het ingewikkeld omdat er voor duurzame renovatiewerken ook nog specifieke groene leningen bestaan met nog voordeligere rentevoeten. Wie de verschillende mogelijkheden dus niet goed onderzoekt, riskeert om een te dure lening af te sluiten. 

Speel met de looptijd en het leenbedrag

Als je geld wilt lenen, heb je vaak een bepaald bedrag en een ideale looptijd voor ogen. Je wilt bijvoorbeeld je maandelijkse aflossing zo laag mogelijk houden, maar daardoor verleng je natuurlijk ook sterk de looptijd en verhoog je ook vaak de rentevoet. Als je een persoonlijke lening wilt afsluiten, is het een goed idee om je flexibel op te stellen om zo de goedkoopste optie te vinden. De rentevoet is bij zo’n krediet immers sterk afhankelijk van hoeveel je leent en over welke periode je de lening gaat terugbetalen. Het verschil kan echt oplopen tot enkele procentpunten. 

Het vinden van de ideale looptijd en leenbedrag is niet altijd gemakkelijk. Hou rekening met deze elementen als je een persoonlijke lening simulatie doet: 

  • Hoe meer geld je leent, hoe hoger het risico voor de bank en dus hoe hoger de rentevoet waarschijnlijk is. 
  • Hoe minder geld je leent, hoe kleiner de inkomsten voor de bank en dus hoe hoger de rentevoet waarschijnlijk is. 
  • Hoe langer de looptijd, hoe hoger het risico voor de bank en dus hoe hoger de rentevoet waarschijnlijk is. 
  • Hoe korter de looptijd, hoe kleiner de inkomsten voor de bank en dus hoe hoger de rentevoet waarschijnlijk is. 

Het kiezen van de ideale looptijd en leenbedrag is dus vooral een kwestie van een goed middelpunt te vinden. 

Vergelijk leningen bij verschillende banken

Als je klant bent bij een bepaalde bank is het een gemakkelijke stap om daar ook een lening af te sluiten. Nochtans kan het kiezen voor een andere bank je veel geld besparen. Elke bank koppelt immers andere voorwaarden en rentevoeten aan dezelfde soort lening. Wie bijvoorbeeld persoonlijke lening vergelijkt, kan al snel zien dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste lening wel 5 procentpunten kan bedragen. Dat zijn al snel enkele honderden euro’s in je portemonnee. Als je dus geen te dure lening wilt afsluiten, moet je de opties bij zoveel mogelijk banken vergelijken om te kijken waar jij de goedkoopste lening kan afsluiten.