Verstopte gootsteen verhelpen

Constateerde je zojuist bij het wassen van je handen dat het water in de gootsteen niet wegloopt? Dan is het zeer waarschijnlijk dat de afvoer verstopt is. Een verstopte gootsteen is buitengewoon vervelend. Het zorgt er namelijk voor dat je hier je handen niet meer kunt wassen. En ook het doen van de afwas wordt hierdoor erg lastig. Direct de verstopte gootsteen (laten) verhelpen is dan ook raadzaam.

Hoe ontstaat een verstopte gootsteen?

In veel gevallen ligt de oorzaak van een verstopping in de gootsteen bij de mensen zelf. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen de gootsteen als het verlengde van de vuilnisbak zien. Allerlei etensresten worden hier dagelijks in gedeponeerd. Dit lijkt wellicht makkelijk, maar het zal op den duur dus voor problemen zorgen. De gootsteen is hier namelijk helemaal niet voor geschikt. Als je in de gootsteen regelmatig etensresten deponeert, zal er uiteindelijk een verstopping ontstaan. Ga je wel uiterst zorgvuldig om met hetgeen je door de gootsteen spoelt? En ontstaat er toch een verstopping? Dan is het uiterst waarschijnlijk dat de verstopping zich elders in de riolering bevindt.

Dit kun je zelf doen

Als het water in de gootsteen niet meer wegstroomt, denk je misschien niet direct aan een rioolspecialist. Het probleem lijkt wellicht niet zo groot en het zelfstandig ontstoppen van de gootsteen lijkt logisch. In sommige gevallen is het inderdaad mogelijk om zelf de gootsteen met succes te ontstoppen. Zo kan een plopper bij een verstopping van de gootsteen bijvoorbeeld uitkomst bieden. Maar er zijn ook diverse vloeibare stoffen die soelaas kunnen bieden bij een verstopte gootsteen. Je moet hierbij denken aan soda opgelost in heet water. Maar ook een mengsel van soda en azijn kan uitkomst bieden. Wil de gootsteen ontstoppen met al deze middelen niet lukken? Dan is het raadzaam om een rioolspecialist in te schakelen.

Wanneer een vakman inschakelen?

Een rioolspecialist kun je inschakelen voor alle mogelijke rioolproblemen. Er zijn mensen die graag eerst zelf willen proberen de verstopping te verhelpen. Dit kan uiteraard met de vrij verkrijgbare middelen. Echter, het is wel erg belangrijk dat je weet wat je doet. Beschik je niet over enige kennis op het gebied van rioolproblemen verhelpen? En weet je ook niet hoe je de materialen moet gebruiken? Dan is het verstandig om een rioolspecialist in te schakelen. Je zou in dit geval de verstopping zelf namelijk alleen maar erger kunnen maken. En dat wil je uiteraard voorkomen. Laat de klus daarom aan de vakman over als je jouw gootsteen weer snel wilt kunnen gebruiken.