Wat is een top down bottom up gordijn, en waar staat het goed?

Plissé gordijnen zijn gordijnen die vaak strak tegen het raam aanzitten. De zogenoemde: top-down en bottom-up. Deze modellen zijn zo gemaakt dat je zelf de gewenste hoeveelheid privacy kan instellen. Wil je een andere lichtinval in jouw woning, ook dan zijn dit de perfecte gordijnen voor jou. In deze blog beantwoorden wij voor jou twee vragen: wat houdt een top down bottom up gordijn in. En staat deze goed in jouw woning?

Wat is een top down en bottom up gordijn?

De originele naam is een plissé gordijn. Alleen zijn de top down bottom up modellen nog net iets veelzijdiger dan de klassieke plissé gordijnen. Ze kunnen namelijk van beneden naar boven omhoog: ‘’bottom up’’. Maar ook van boven naar beneden open: ‘’top down’’. Op deze manier stel jij de gordijnen in hoe jij het fijn vindt. Wanneer jij liever wat meer privacy wenst kan jij ze perfect instellen. Ook als je liever wat meer of misschien juist minder lichtinval wil, kan dat naar eigen inzicht worden ingesteld. Deze gordijnen zijn dus perfect voor grote en hoge ramen.

Passen deze gordijnen bij mijn huis?

Wanneer jij veel en vooral hoge ramen hebt, zal jij van deze gordijnen gaan houden. Je zal namelijk snel veel licht vangen en je kan ze precies instellen naar de stand van de zon. Zo heb je veel natuurlijk licht, maar zal dit licht jou nooit irriteren of vervelen. Mocht jij een woning hebben waarbij veel mensen makkelijk naar binnen kunnen kijken, zal je ook verknocht raken aan deze gordijnen. Precies om dezelfde reden: je kan ze instellen hoe je ook maar wil. Een andere optie zou kunnen zijn om voor rolgordijnen op maat te gaan.

Het strakke design van een top down bottom up gordijn

Deze gordijnen zijn gemaakt voor mensen die houden van strakke designs. Je kan ze namelijk helemaal in elkaar vouwen waardoor ze niet opvallen. Doordat ze strak tegen het raam aan zitten, vallen ze mooi weg in het geheel. Ook is vaak de stof niet te dik en hierdoor krijg je een ruimtelijk gevoel. Jouw tuin kan je gewoon blijven zien en zal niet verstopt worden achter een stevig katoenen doek. Je kan deze gordijnen natuurlijk krijgen in alle vormen, maten en kleuren.

Deze gordijnen voor op het kantoor

Ook voor op het kantoor zijn ze meer dan geschikt. Wanneer jij en je collega’s in een vergadering zitten kan het vervelend zijn als je gestoord wordt. Zodra jij deze gordijnen dicht doet, geeft dat het teken dat er een belangrijke bespreking plaatsvindt. Ook als meerdere van jullie werkzaamheden achter een computer uitvoeren, wil je geen last hebben van de zon. Kies voor down en bottom up-gordijnen die zonwerend zijn. Ze beschermen je ook gelijk tegen uv-straling.

Top down bottom up gordijnen: de perfecte keuze

Altijd wanneer jij hoge ramen hebt, zijn deze gordijnen dus de juiste keuze. De materialen kan je zelf uitzoeken naar smaak. Zodra jij last hebt van het licht kan je dit in een handomdraai veranderen. Wil je niet gezien worden door voorbijgangers dan heb je dit ook zelf in handen!