De cijfers achter de grote autobedrijven

Eerder schreven we op Graphicly al over welke merken het grootst zijn in de autoindustrie. Uit de bus kwamen als top 3: Toyota, Volkswagen, General Motors, Daimler en Ford. In dit artikel gaan we in op de cijfers die deze grote automerken jaarlijks behalen. Wat zijn de omzetten, marktaandelen en verkoopcijfers? Je leest het hier.

Toyota

Het marktaandeel van dit grote autobedrijf is 5,02%, en in 2017 zijn er meer dan 24.000 auto’s verkocht. Hun meestverkochte model is de Corolla, opgevolgd door de Yaris en Aygo. Hoewel Toyota wereldwijd veruit de grootste speler is, is Nederland niet hun grootste afzetmarkt. Qua verkoopcijfers zetten ze ongeveer 50% om van wat Volkswagen omzet.

Volkswagen

Het marktaandeel van Volkswagen ligt een stuk hoger dan Toyota, het bedraagt 11,82%. Hoewel het bedrijf in 2015 nog piekte met een marktaandeel van 12,53%, zakte in 2016, na het Volkswagen-schandaal, hun aandeel naar 11,52%. Ook de verkoopcijfers hadden te maken met het effect van het schandaal, van 57.000 verkopen in 2015 daalde het het jaar erna naar 44.370. In 2017 zijn er 43.649 Volkswagenauto’s verkocht, en lijkt er een dalende lijn merkbaar te zijn. Het meest verkochte model is de Golf, opgevolgd door de Polo en Passat.

General Motors

In april van dit jaar maakte General Motors bekend dat ze zouden stoppen met de maandelijkse publicatie van hun verkoopcijfers. Voortaan worden er alleen kwartaalcijfers gepubliceerd, omdat maandelijkse cijfers een verkeerd beeld kunnen schetsen. De grootste Amerikaanse autoproducent heeft in Amerika een marktaandeel van meer dan 20%. Het afgelopen jaar verkocht General Motors 319.108 autos’.

Voor liefhebbers van de economie rondom auto’s (en dan worden niet enkel praktische zaken bedoeld, zoals informatie over hoe een autoverzekering te berekenen, hoe je elke autoverzekering vergelijken kunt en hoe je je premie kunt berekenen), bracht dit artikel hopelijk wat inzichten in de cijfers van ‘de grote 3’ van de autoindustrie. En ja, dat rijmt.