E-sports: de opmars van een geheel nieuwe sport

E-sports: de opmars van een geheel nieuwe sport

Bij sporten denk je al gauw aan zweet en zware inspanning, maar dat hoeft niet per sé het geval te zijn. Een vorm van sport die enorm in opkomst is, is het fenomeen e-sports. Deze geheel nieuwe sport draait volledig om gaming. Dat wil niet zeggen dat het niet vraagt om inspanning, want dat doet het wel degelijk. Maar het is heel anders dan de reguliere manier van sporten. Juist daarom is het een bijzonder interessante wereld en daarom duiken we er graag voor je in. In dit artikel lees je meer over de opmars van deze geheel nieuwe sport.

Niet geheel nieuw

De laatste tijd mag het fenomeen e-sports dan een flinke opmars hebben gemaakt, helemaal nieuw is het niet. Het eerste spel dat in wedstrijdverband werd gespeeld dateert namelijk al uit 1962. Het spel ‘Spacewar’ werd ontwikkeld door studenten van het Massachusetts Institute of Technology. Met succes, want dit spel wordt ook wel beschouwd als de allereerste shooter. En dat niet alleen, het was ook het allereerste spel dat in wedstrijdverband werd gespeeld. Dat ging nog wel iets anders dan tegenwoordig: studenten van de Stanford University organiseerden een toernooi waarbij de winner een abonnement op het tijdschrift ‘Rolling Stone’ won.

Het eerste officiële game toernooi

Het was het begin van een periode waarin gaming een serieuze wijdverspreide vorm van vrijetijdsbesteding werd. Dit werd voor het eerst duidelijk toen het eerste officiële game toernooi werd georganiseerd. Het spel dat hierbij centraal stond was ‘Space Invaders’. De organisator kreeg maar liefst 10.000 aanmeldingen voor het toernooi. Er werden eerst regionale wedstrijden georganiseerd waarvan de winnaars doorgingen naar de finale om daar te strijden tegen elkaar in New York. Het was het eerste echte toernooi dat toegankelijk was van publiek en dat een echte sponsor had.

Professionalisering

Naar mate de jaren vorderden werd gaming als sport steeds serieuzer en was er sprake van professionalisering van e-sports. Een belangrijke rol hierin speelde de opkomst van platforms als YouTube. Dankzij dit soort platforms konden wedstrijden namelijk live uitgezonden worden en konden individuele gamers hun games streamen. Deze streaming platforms hebben de sport volledig veranderd. Ten eerste omdat ze de sport toegankelijk maakten voor een groot publiek, wereldwijd. Daarnaast maakte dit publiek kennis met de entertainmentwaarde van games. Niet alleen om te spelen, maar ook om te kijken.

Geld

Bij professionalisering komt vroeg of laat de rol van geld kijken. Casino.nl beschrijft bijvoorbeeld hoe exorbitant hoog het prijzengeld van bepaalde populaire games tegenwoordig is. Doordat streams door honderdduizenden fans van over de hele wereld werden bekeken, raakten grote sponsoren geïnteresseerd in de wereld van e-sports. Het duurde niet lang voordat de eerste toernooien werden georganiseerd door grote sponsoren die hier wel wat in zagen. Maar het heeft ook geleid tot kansen voor gamers. Door de professionalisering van e-sports werd het mogelijk voor getalenteerde amateurs om op professioneel niveau te gaan gamen. Dankzij salaris en prijzengeld zijn er steeds meer professionele e-sporters en groeit de sport op dit moment nog steeds enorm.

Een zeer interessant fenomeen dus, en zeer de moeite om in de gaten te houden!