Gamification: wat is het en hoe wordt het gebruikt?

Het is niet altijd even gemakkelijk om jouw marketing goed uit te voeren en over te brengen op je doelgroep. Helemaal niet nu er zoveel reclame is overall. Het is belangrijk om je boodschap snel en goed over te brengen. De mensen moeten in actie komen en het is belangrijk om de juiste informatie over te dragen. Hoe doe je dat? Gamification is een goede manier om dit te realiseren. Het is mogelijk om op een unieke manier je doelgroep te bereiken. Graag vertellen we je meer over gamification en wat het is. Natuurlijk laten we je ook zien hoe je het kunt gebruiken.

Wat is gamification?

Gamification is het toepassen van het game-denken en ook game-technieken in een omgeving wat geen game is. Het gaat erom, om anderen te motiveren om via spelelementen een ervaring te krijgen en informatie te ontvangen. Leren via de kracht van een spel: gamification. Laten we je een voorbeeld geven. Op je profielpagina van LinkedIn wordt je getriggerd om een actie te ondernemen. Ze laten je zien, dat je het niveau beginner hebt en nog geen expert bent. Het is dan voor de beginner een uitdaging om het profiel te verrijken om zo een expert status te krijgen. De voordelen zijn, dat je beter gevonden wordt. Daarnaast wordt je ego beloond, dat je een beter profiel hebt.

Gamified content gebruiken

Het kan moeilijk zijn om de lezers je content te laten zien en te laten beleven. Met gamified content gebeurt dit een stuk beter. Het is leuk voor de lezer om de content door te nemen. Consumenten investeren vaak alleen hun tijd als ze er iets voor terug krijgen, zoals een gratis sample, speciale informatie of een kortingsbon. Laten we het met een voorbeeld duidelijk maken. Bij de US Open was er een game op een speciaal Instagram account van Heineken. Er waren 200 foto’s van het publiek bij een specifieke tenniswedstrijd. De volgers moesten de aanwijzingen volgen en de code kraken om een missende foto te vinden. Op die manier zouden ze dan een wedstrijdkaart krijgen. Het was een project van drie dagen en het zorgde voor 20% meer Instagram volgers op het hoofdkanaal van Heineken.

Een quiz of test

Het is natuurlijk heerlijk om online te ontdekken hoe je een prijs kunt winnen met een quiz of meer over jezelf kunt ontdekken door een test te doen. Het is geweldig om zo meer over jezelf te weten te komen of om een leuke prijs te winnen. Op Facebook zie je de testen vaak voorbij komen. Het is leuk om te zien. Het is vaak een uitdaging, een directe beloning en ook een manier om je doelgroep te bereiken. Het is leuk om te doen en ook uitnodigend. Een goed voorbeeld is van ticketmaster welke een quiz had welke festivalganger jij bent. De quiz vroeg om op een grappige manier hun voorkeuren aan te geven om dan het beste festival te ontdekken. Hierna konden ze direct een ticket boeken. Ook KFC doet het en verwerkt vragen in hun quizzen. Je krijgt een gratis upgrade bij je volgende bestelling als je het goed hebt.

De uitdaging is groot

Het is belangrijk om een leuke game tegen te komen welke aanstekelijk is en ook gemakkelijk te delen. We weten zeker, dat je de juiste campagne kunt bedenken voor jouw bedrijf om zo goed te scoren. Er zijn volop mogelijkheden en opties om een mooie tijd te verzorgen voor je doelgroep om zo je doel te bereiken.