Krijg jij deze winter voldoende daglicht?

brown wooden table and chairs

Tijdens de winter is het soms lastig om tijd buiten door te brengen. Het weer is koud, guur en niet bepaald aantrekkelijk. Je denkt misschien dat zonlicht niet zo belangrijk is, maar niets is minder waar. Wanneer ons lichaam niet genoeg zonlicht krijgt, heeft het wel degelijk gevolgen voor onze gezondheid. Wat gebeurt er als we niet voldoende daglicht hebben en hoeveel zon hebben we werkelijk nodig?

Daglicht draagt bij aan een gezond slaapschema

Blootstelling aan zonlicht doet meer met ons lichaam dan je misschien beseft. Zo zorgt het onder andere voor de aanmaak van de stof serotonine in ons lichaam. Dit hormoon helpt ons om ‘s ochtends wakker te worden. Ons lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, een belangrijke stof die ervoor zorgt dat we makkelijk in slaap vallen. Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat het gebrek aan daglicht een van de redenen is waarom we in de winter lastig uit bed kunnen komen. De zon komt later op en ons lichaam krijgt mindere mate aan daglicht wat onze biologische klok verstoord. Daarbij helpt het licht van onze telefoon, laptop, tv en binnenverlichting ook niet. Kijk jij zondagavond graag naar voetbal om te kijken of je online weddenschappen goed verlopen zijn, dan loop je het risico dat je je natuurlijke klok verstoord. Probeer liever om gedurende de dag zoveel mogelijk naar je tv, telefoon of computer te kijken en leg deze elektronica ‘s avonds weg. Het kan ook zeker geen kwaad om de verlichting in huis ‘s avonds uit te zetten. Op deze manier geef je het lichaam een signaaltje dat het tijd is om naar bed te gaan.

Ook vitamine D speelt een belangrijke rol

Zonlicht helpt het lichaam ook om vitamine D aan te maken. Deze belangrijke vitamine zorgt voor ons hart, ogen en huid. We halen vitamine D overigens ook uit onze voeding en het zorgt onder andere voor de opname van calcium. Een tekort aan vitamine D kan op de lange termijn leiden tot een slechte botgezondheid, minder energie, spierpijn en depressie. Vette vis en zeevruchten zijn een natuurlijke bron van vitamine D. Eet in de winter daarom vooral lekker veel vis zoals zalm, makreel en witvis. Vis in blik zoals tonijn en sardines zijn tevens een goede optie en een stuk betaalbaarder. Voor vegetariërs zijn paddenstoelen een goede optie voor een hoge dosis aan vitamine D. Het kan geen kwaad om met je arts te overleggen of je eventueel extra vitamine D in de vorm van supplementen tijdens de wintermaanden in moet nemen.

Binnenlicht staat niet gelijk aan daglicht

Als je denkt dat je binnenlicht met daglicht kunt vervangen dan heb je het helaas niet bij het juiste eind. Het grootste verschil tussen daglicht en binnenverlichting is dat daglicht velen malen intenser is. 30 minuten tot een uur per dag aan daglicht is voldoende om onze systemen onder controle te houden. Voor een optimaal slaappatroon is het belangrijk dat je dagelijks daglicht combineert met een gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Gebrek aan zonlicht leidt tot een slechter humeur en slapeloosheid

Maar wat zijn de gevolgen van een tekort aan daglicht? Allereerst kan het leiden tot een sombere stemming. Het is niet voor niets dat een heleboel mensen jaarlijks last hebben van winterdepressie. Seizoensgebonden depressie komt regelmatig door een gebrek aan zonlicht. Daarbij helpt het niet dat we over het algemeen slechter slapen als we niet voldoende tijd buiten doorbrengen. Langdurig kunstlicht ontregeld ons systeem en veroorzaakt zelfs slaapproblemen. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over je routine. Zijn er activiteiten die je buiten kunt ondernemen om je dagelijkse dosis daglicht te krijgen? Wellicht is het een idee om voor het slapengaan een boek te lezen bij kaarslicht in plaats van doelloos te scrollen. Op deze manier stimuleer je een goede nachtrust, en dat is belangrijk!