Wat ligt er op jouw dak?

Weet jij wat voor soort dakbedekking je eigenlijk op het dak van je woning of je schuur hebt liggen?

Wat voor soort dak heb je?

Dat je niet precies weet wat voor soort dakbedekking je hebt, is niet zo vreemd. De meeste mensen zijn hier nu eenmaal niet dagelijks mee bezig. Toch kan er een moment zijn waarop het wel van belang is om het te weten. Als je je huis wilt gaan verkopen, bijvoorbeeld. Dan moet je eventuele kopers tenslotte goed informeren, ook over dit soort zaken, zodat ze precies weten wat ze eventueel gaan kopen.

Ook op het moment dat je lekkage hebt, of anderszins schade aan je dak, is het nodig om te weten wat voor soort bedekking je hebt liggen. Dit zal de eerste vraag zijn van de expert die je op zo’n moment inschakelt om je probleem op te lossen, tenslotte. Daarnaast kan er ook een moment komen dat je je dak wil of moet gaan renoveren, en je je wel moet gaan verdiepen in alle mogelijkheden die je hebt qua dakbedekking.

Schuin of plat?

Dakbedekking op schuine daken, is heel anders dan die op platte daken, dat is logisch. Op schuine daken wordt vaak voor dakpannen gekozen. Kijk maar eens in een doorsnee Nederlandse straat om je heen, en je komt ze in grote getalen tegen. Dakpannen zijn echte klassiekers, en gaan in principe heel lang mee. De grootste kans op schade heb je na een flinke storm, het is aan te raden om dan even te checken of alle dakpannen nog op het dak liggen, en of zij ook nog steeds recht liggen.

Andere opties die je veel ziet op schuine daken zijn leien of rieten daken, terwijl ook zinken daken of dakpanplaten regelmatig voorkomen. Je hebt dus aardig wat keuze!

Op een plat dak is het aantal keuzes wat kleiner. Vroeger werd er veel gekozen voor roofing of bitumen. Niet al te duur, maar ook niet al te duurzaam. Om deze reden wordt er tegenwoordig vaker met EPDM gewerkt. Een EPDM dak heeft een hele lange levensduur, en is niet gevoelig voor weersomstandigheden. Scheuren of krimpen van de folie komt niet of nauwelijks voor, en ook kan het materiaal niet afbrokkelen zoals bitumen dat wel doet. Om deze reden wordt er steeds vaker voor EPDM gekozen op een plat dak.

Naast deze traditionele vormen van dakbedekking, kun je ook kiezen voor een relatief nieuwe: een groen dak! Op deze manier isoleer je je dak optimaal, en helpt jouw dak bij het schoonhouden van de lucht.