Zo maken bedrijven gebruik van influencers en dit is het verdienmodel

Het gebruik van influencers voor bedrijven is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Promotie voor je bedrijf doe je niet meer via fysieke posters, daar wil je een beroemde Monica Geuze voor. Die spreekt op een meer toegankelijke manier een breder publiek aan, en zo speel je als bedrijf slim in op de nieuwe markt. Hoewel bekend is dat influencers goed geld kunnen verdienen met hun campagnes, is het nooit helemaal duidelijk hoe het verdienmodel van een online campagne er nou echt uitziet. In dit artikel proberen we een schatting te maken van hoe influencers en online ondernemers aan hun loon komen, en hoeveel bedrijven betalen voor een Instagram post.

Advertentie op Youtube

Met enkel een Youtube video valt best een goed zakcentje te verdienen, mits je meer dan 100.000 views hebt. Dat komt doordat je geld ontvangt wanneer je een reclame voor, na of tijdens jouw video laat afspelen. De adverteerders betalen een bedrag aan Youtube en stellen hun reclamefilmpje beschikbaar, en Youtube betaalt de Youtuber wanneer zij dat filmpje aan hun publiek (wat dus groter moet zijn dan 100.000) tonen. Hiermee wordt niet veel geld verdiend, je hebt echt heel veel views nodig om er een beetje leuk mee te verdienen.

Het is niet duidelijk hoe veel geld je ongeveer zou vangen met het tonen van deze reclames, maar de meest gebruikte schatting is dat je boven de 100.000 views voor elke duizend views ongeveer 1,- euro zou krijgen.

Samenwerkingen met Sponsors

De belangrijkste inkomstenbron voor influencers of Youtubers is het samenwerken met succesvolle bedrijven. Op het moment dat Youtubers een filmpje maken voor een bepaald product of merk, kunnen ze daar zo tienduizenden euro’s voor krijgen. Het hangt vooral van de grootte van het merk en de grootte van de Youtuber af. Voor sommige samenwerkingen, voor bijvoorbeeld goede doelen organisaties of non-profit gezondheidsprojecten, krijgen influencers weinig tot geen geld, gezien morele redenen.

Sponsors zijn vaak niet per se geïnteresseerd in het aantal volgers, maar wel in de engagement, dus hoeveel reacties jij op een post krijgt. Daarom stellen veel instagrammers ook vaak een vraag in hun caption. Bijvoorbeeld: Wat zijn jullie plannen voor vandaag? Wanneer een influencer samenwerkt met merken kan het zijn dat hij/zij gratis producten opgestuurd krijgt, of zelfs betaald wordt voor plaatsen van bepaalde content. Hier worden onderling afspraken over gemaakt. Je kunt ook, als influencer, zelf achter je favoriete merken af gaan en vragen om een samenwerking. Zo kun je bijvoorbeeld van je favoriete sieradenmerk ringen of oorbellen ontvangen en deze dragen, zonder dat je er voor hoeft te betalen. Misschien wórd je zelfs wel betaald!

Openheid over sponsoring

Aangezien dit online verdienmodel redelijk nieuw is, is het des te belangrijker dat er openheid is over het soort sponsoring. Wanneer er betaald wordt voor betaalde content online, moet de plaatser van de content dit vermelden door #ad, #advertentie, #spon, #sponsoring of #samenwerking toe te voegen. Bij elke reclame die je als influencer maakt over een merk, moet je dit dus vermelden. Dat betekent dat je dus niet mag ‘faken’ dat de nieuwe mascara van X je favoriet is, zonder te benoemen dat je daar betaald voor krijgt terwijl dat wel het geval is.

Afiliate Marketing

Sommige vloggers of influencers zeggen wel eens ‘ik gebruik dit product, je kunt hem bestellen via de link in mij bio’ of ‘de link onder deze video’. Grote kans dat elke keer dat er iemand op de desbetreffende link klikt, de influencers een bepaald percentage van het product of dienst krijgt. Benieuwd naar meer weetjes over de influencer business? Bekende Youtuber Mascha Feoktishtova (Beautygloss) maakte er afgelopen november een video over.